Πληθυσμός 188 κάτοικοι (Απογραφή 2001).
(υψόμ. 100 μ.)
Σε απόσταση 12 χιλ. από την Αρχαία Ολυμπία επί της εθνικής οδού Πύργου- Τριπόλεως βρίσκεται το χωριό Λούβρο. Η ονομασία Λούβρο είναι γνωστή από τόσο παλιά όσο και της Αρχ. Ολυμπίας.
Εκεί βρίσκεται στη θέση «Καμπέρι» και το αρχαίο λατομείο κογχυλιάτη λίθου από το οποίο προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού υλικού των μνημείων της Άλτεως.
Με τις ανασκαφές του 1829 των Γάλλων Μπλουέ και Ντυμπουά που βρισκόταν στον στρατό του στρατηγού Μαιζών όχι μόνο επιβεβαίωσαν την θέση της Αρχ. Ολυμπίας αλλά έφεραν στην επιφάνεια αρκετά γλυπτά από τις μετόπες του αρχαίου ναού. Στην περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας όμως κυριολεκτικά οργίασαν οι αρχαιοκάπηλοι κυρίως ξένοι οι οποίοι παρουσιάζονταν άλλοτε σαν επισκέπτες και άλλοτε σαν περιηγητές. Κατά την στοματική παράδοση οι αρχαιοκάπηλοι τα γλυπτά που έβρισκαν ή έκλεβαν τα φύλαγαν κοντά στον Αλφειό ποταμό. Εκεί ήταν πιο εύκολο να φορτωθούν σε βάρκες στον πλωτό τότε ποταμό στην θέση Φανάρι και μέσω Κατακόλου να φυγαδευτούν για τη Γαλλία. Επειδή τα αγάλματα όλα φορτώνονταν στο Λούβρο το μουσείο που τα τοποθέτησαν το ονόμασαν Λούβρο. ( Κατά την στοματική παράδοση πάντοτε ).
Κατά άλλους στην περιοχή βρέθηκε το πρώτο άγαλμα (κούρος) με το όνομα Λούβρος και από αυτό πήρε το χωριό το όνομα Λούβρο και στη συνέχεια το μουσείο που το τοποθέτησαν σαν πρώτο άγαλμα ονομάστηκε και αυτό Λούβρο.
Οπωσδήποτε υπήρξε κάποια αιτία που δόθηκε το όνομα στο χωριό Λούβρο αυτό της Ολυμπίας και ίσως η αλήθεια αυτή βρίσκεται κάπου καταχωρημένη.
Σήμερα στο χωριό κατοικούν γύρω στα 150 άτομα και ασχολούνται με γεωργικές εργασίες. Τα γραφικά σπιτάκια του χωριού είναι σκαρφαλωμένα διάσπαρτα στους πρόποδες του όρους Μαίναλο πνιγμένα μέσα στην πρασινάδα και στα ελαιόδεντρα και φυσικές πηγές με κρύα νερά. Επί του δρόμου λειτουργεί ένα ταβερνάκι με θέα το χωριό.
Πηγή Πληροφόρησης : Louvro (Ancient Olympia) στο Facebook