ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ 2025

Μυθολογία

Μυθολογία

Το οροπέδιο Φολόη είναι τμήμα του Ερύμανθου και μοιάζει σαν να είναι το μπαλκόνι του. Κατά τους μυθικούς χρόνους στο δάσος της Φολόης έβοσκε τα κοπάδια του ο Φηγέας, βασιλιάς της Φηγίας, περιοχής του Ερύμανθου. Με τους καρπούς των βελανιδιών τρέφονταν σε έκτακτες περιπτώσεις και οι «βαλανηφάγοι» κάτοικοι της Φολόης.

Από τους ποιητές και πεζογράφους η Φολόη αναφέρεται ως η αγαπημένη κατοικία του θεού Πάνα και της Αρτέμιδας, που αισθανόταν ευχαρίστηση να ζουν με τα ελάφια και τους κάπρους, που αφθονούσαν στην περιοχή. Η λατρεία του Πάνα στην περιοχή μεταδόθηκε από τους Αρκάδες που μετακινήθηκαν κατά τους προϊστορικούς χρόνους προς την περιοχή της Ήλιδας.

Εδώ στη Φολόη η Αρτέμιδα τόξευσε τον ήρωα Βουφάγο που τόλμησε ανόσια εναντίον της. Στη Φολόη ζούσε και η Νεφέλη, θεά της βροχής και των νεφών, μητέρα των Κενταύρων. Οι δε Κένταυροι ήσαν μυθικά τέρατα με σώμα αλόγου και κεφάλι ανθρώπου. Προστάτιδες του δάσους της Φολόης ήταν οι μυθικές νύμφες Δρυάδες και Αμαδρυάδες.

Κατά τους προϊστορικούς χρόνους η περιοχή του οροπεδίου της Φολόης, που ονομαζόταν Ακρώρεια ανήκε στην Αρχαία Ήλιδα. Η Ήλιδα περιλάμβανε την κοίλη Ήλιδα (τον κάμπο της Γαστούνης) τη Μέση Ήλιδα μέχρι τους πρόποδες της Φολόης και την Ανω Ήλιδα που ήταν η Ακρώρεια (το οροπέδιο της Φολόης). Στην Ηλειακή Ακρώρεια υπήρχαν οι πόλεις Λασιών, Οπούς, Θραιστός, Αλιον.

Ακρώρεια σήμαινε το όριο, το άκρο, εκεί που τέλειωνε η Ήλιδα και άρχιζε η Αρκαδία, και που το φυσικό τους όριο ήταν η κοίτη του Ερύμανθου ποταμού.

Επομένως η Αρχαία Ήλιδα γεωγραφικά περιλάμβανε όλη την περιοχή που διαρρεόταν από τον Πηνειό ποταμό και τους παραποτάμους του, από τις πηγές Καλλιμάνι και Κακοταρίου.

Comments are closed.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player