ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ . ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Κάμενα

Πληθυσμός  200 κάτοικοι  (Απογραφή 2001).

Πρώτοι ιδρυτές του ήταν κάτοικοι άλλων βορειότερων χωριών και κυρίως από την Νεμούτα. Το γονιμότερο έδαφος, τα άφθονα νερά και ο εύφορος κάμπος του Αλφειού θα πρέπει να ήταν οι λόγοι της δημιουργίας του νέου χωριού, του οποίου το όνομα -κατά την επικρατέστερη άποψη- πρέπει να προήλθε από τα πολλά καμίνια για ασβέστη (ασβεστοκάμινα) που υπήρχαν και των οποίων απομεινάρια σώζονταν έως πριν μερικά χρόνια. Κατά μια άλλη άποψη ίσως να προέρχεται απο την φράση στα καμένα που λεγόταν για το μικρό χωριό που φαίνεται οτι υπήρχε πριν την επανάσταση του 1821 και το έκαψαν οι Οθωμανοί. Στην περιοχή κοντά στο ποτάμι που και σήμερα λέγεται Παλιοκάμενα, έχουν βρεθεί ίχνη κατοικήσεως όπως κεραμίδια και πυθάρια.

Η Κάμενα εκτείνεται σε αρκετές χιλιάδες τετρ. μέτρα αφού στα βόρεια συνορεύει με το ιστορικό Λάλα και το όρος Φολόη, δυτικά με τη Μουριά, ανατολικά με το Λούβρο και το Βασιλάκι και νότια με το φυσικό όριο του ποταμού και το Παλιοφάναρο. Είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου στους πρόποδες του οποίου κυλάει το Καμενέικο ρέμα (o Λευκυανίας, κατά τον Παυσανία[1]) και τα περίπου 80 σπίτια της εκτείνονται σε τέσσερις γειτονιές συν τον συνοικισμό. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι χτισμένη στο μεγαλύτερο επίπεδο σημείο του χωριού, πάνω στα θεμέλια της παλαιάς πέτρινης εκκλησίας στην οποία υπήρχε εντοιχισμένη πλάκα με χρονολογία 1875. Δίπλα είναι και το δημοτικό σχολείο που τις δεκαετίες του ’60 – ’70 είχε δυο δασκάλους και περίπου 70 μαθητές. Είχε τον δικό του νερόμυλο, ο οποίος διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ελαιοτριβείο και έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80, σαμαράδικο, κουρείο, τσαγκάρικο, κρεοπολείο και τέσσερα μπακάλικα/καφενεία.

Οι κάτοικοι, αγρότες κυρίως, ασχολήθηκαν με τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και την προσοδοφόρα συλλογή ρετσινιού από τα πολλά πεύκα των γύρω λόφων. Σήμερα, αν και με λιγότερους κατοίκους, περίπου 200 μόνιμους, όχι αποκλειστικά αγρότες, το χωριό και ο συνοικισμός Νέα Κάμενα, με τα περισσότερα παλαιά σπίτια ανακαινισμένα αλλά και αρκετά καινούργια, είναι ένα τυπικό ημιορεινό χωριό.

Πηγή : Βικιπαίδεια

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player